Stichting of vereniging: btw-ondernemer?

Bij stichtingen en verenigingen speelt regelmatig de vraag of zij ondernemer zijn voor de btw. Regelmatig constateert de Belastingdienst achteraf dat ‘toch’ sprake is/was van btw-ondernemerschap. Een stichting of vereniging loopt dan een groot risico op naheffingen btw, boetes en belastingrente. Deze vervelende gevolgen kun je voorkomen door bij twijfel tijdig de btw-positie te laten toetsen en/of vooraf af te (laten) stemmen met de Belastingdienst. 

Services
Vergadering van stichting

Btw-ondernemerschap

Een stichting of vereniging kan btw-ondernemer zijn. Belangrijke factoren hierbij zijn of er op een duurzame manier (dus jaar in jaar uit) activiteiten worden uitgevoerd en hoe er voor die activiteiten wordt betaald. Of je te maken hebt met btw-ondernemerschap hangt af van de feiten en omstandigheden. Laat de activiteiten regelmatig beoordelen als je stichting of vereniging nog niet is aangemeld bij de Belastingdienst. Ook als je stichting of vereniging btw-vrijgestelde activiteiten uitvoert (en daardoor geen btw mag aftrekken), moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. In dat geval vindt er wel een registratie plaats, maar je hoeft geen btw-aangiftes te doen of facturen uit te sturen voor de vrijgestelde omzet.

Afstemmen met de Belastingdienst

Soms is het juist handig dat een stichting of vereniging wordt gezien als ondernemer voor de btw. Daardoor kun je de btw op kosten terugvragen bij de Belastingdienst. Of je btw kunt aftrekken, hangt af van de activiteiten die je uitvoert. Is je stichting of vereniging ‘eigenlijk’ of ‘achteraf toch’ btw-ondernemer, maar heb je dit niet gemeld terwijl je al langere tijd btw had moeten berekenen? Dan kom je in de problemen. Door op tijd open kaart te spelen met de Belastingdienst, kun je samen tot een passende oplossing komen. Het is dus niet slim om te wachten tot er een controle komt.

Wanneer is een stichting of vereniging btw-ondernemer?

Een stichting of vereniging wordt als btw-ondernemer gezien als er op een duurzame en regelmatige manier (economische) activiteiten worden uitgevoerd waarvoor je een vergoeding krijgt. Ook een stichting die wordt opgericht voor een eenmalige bijeenkomst of evenement kan btw-ondernemer zijn. Hier zijn een paar voorbeelden uit de praktijk:

Voorbeeld 1
Een stichting organiseert elk jaar een multicultureel festival dat gratis toegankelijk is. Het festival wordt gesponsord door bedrijven en gemeenten en krijgt subsidies. De stichting wordt in dit geval gezien als btw-ondernemer voor alle activiteiten, ook al hoeven bezoekers geen entree te betalen.

Voorbeeld 2
Een stichting zamelt geld in en voert projecten uit om de gezondheid van kinderen en de educatie van de lokale bevolking in derdewereldlanden te ondersteunen. In deze situatie is bepaald dat er geen sprake is van btw-ondernemerschap. De btw op kosten mocht dus niet worden afgetrokken.

Voorbeeld 3
Een stichting start een campagne om restaurants aan te sporen mee te doen aan een inzamelingsactie voor de voedselbank. De restaurants stonden een deel van hun omzet af als donatie. De stichting vroeg btw terug op de gemaakte kosten. De Belastingdienst was het hier niet mee eens en legde een flinke naheffing en boete op. De rechter oordeelde echter dat er wel degelijk sprake was van btw-ondernemerschap en gaf de stichting in dit geval gelijk. 

Vragen over je btw-plicht?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heb je vragen of twijfel je over de btw-plicht van je stichting of verenigingen? Neem contact op met onze belastingadviseurs

Wil je meer weten over btw-ondernemerschap? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Jason Vollering

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina