De Hoge Raad oordeelde onlangs dat het loonkostenvoordeel (LKV) niet vervalt bij overgang van onderneming.
Het LKV is een financiële tegemoetkoming voor werkgevers om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of te behouden. Het gaat onder meer om oudere werknemers (56-plussers) en arbeidsgehandicapten die een uitkering ontvangen voordat ze in dienst treden. De tegemoetkoming geldt voor maximaal drie jaar.
Bij een overgang van onderneming gaan de werknemers van rechtswege over naar een nieuwe werkgever. Zo’n overgang kan zich voordoen bij een fusie, maar ook bij een inbreng van een vof in een bv.
In de recente zaak van de Hoge Raad werd een eenmanszaak omgezet in een vof. De Belastingdienst was van mening dat het LKV in dit geval niet mee overgaat, omdat de werknemer formeel in dienst kwam bij een nieuwe werkgever. De Hoge Raad oordeelde echter dat het recht op het LKV in deze situatie toch blijft voortbestaan. Het vervallen van dit recht bij een overgang van onderneming zou anders strijdig zijn met doel en strekking van het LKV. Bovendien verliest de afgegeven doelgroepverklaring niet haar werking. Deze verklaring hoeft de naam van de nieuwe werkgever niet te vermelden.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over het LKV of wat de gevolgen zijn voor de loonheffingen bij een overgang van onderneming? Neem contact met onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina