Wanneer je overweegt om jouw onderneming te verkopen, dan ben je natuurlijk ook benieuwd wat dit je oplevert. Op basis van een indicatieve waardering krijg je een idee wat jouw onderneming waard is. Op deze manier heb je een idee van de prijs die voor jouw onderneming realistisch is.
Een vereenvoudigde methode om een prijsinschatting voor jouw onderneming te maken, is een multiple-waardering. Door jouw genormaliseerde EBITDA te vermenigvuldigen met een multiple voor de branche heb je een grove inschatting van de prijs van jouw onderneming. Hier dien je nog wel cash items bij op te tellen en debt items af te trekken. Denk hierbij aan overtollig liquiditeit die worden bijgeteld en bankfinanciering die worden afgetrokken.
De meest gehanteerde methode voor het berekenen van een waarde van jouw onderneming is de DCF-methode. Bij deze berekening worden de in de toekomst verwachte vrije geldstromen contant gemaakt tegen een rendementseis (vermogenskostenvoet) en vervolgens de cash items bij opgeteld en de debt items afgetrokken.
Aan de hand van welke kopers geschikt zijn voor jouw onderneming, kunnen wij voor je een longlist opstellen. De meest geschikte kandidaten zet je op de shortlist en kunnen dan worden benaderd. Vaak is het handig om het benaderen van potentiële kopers uit te besteden aan jouw adviseur, zodat dit op anonieme basis kan. Dit voorkomt dat personeel, leveranciers, etc. in een vroeg stadium weten dat de onderneming mogelijk een nieuwe eigenaar krijgt.
Ook is het mogelijk om jouw onderneming actief in de markt aan te bieden. Je kunt er dan voor kiezen om een anoniem profiel te plaatsen op een overnameplatform, zoals Brookz of in het propositieboek binnen ons netwerk. Op deze manier kun je jouw onderneming geheel anoniem onder de aandacht brengen van potentiële kopers.
Na de oriëntatiefase trekt jouw onderneming de aandacht van potentiële kopers. Je gaat de informatiefase in waar de potentiële koper graag meer informatie ontvangt in de vorm van een informatiememorandum. De koper kan daarna een indicatieve bieding doen. Je gaat samen met jouw adviseur de onderhandelingsfase in. Vervolgens stel je de koper in staat om een due diligence onderzoek uit te voeren naar de onderneming. Een koper wil er zeker van zijn dat hetgeen in een eerdere fase juist is.
Zijn er in het due diligence-onderzoek geen dealbrekers gevonden en heeft koper de financiering geregeld, dan kun je richting de afrondingsfase. In deze fase wordt de koopovereenkomst opgesteld. De intentieovereenkomst (LOI) zoals in de onderhandelingsfase is de basis voor de koopovereenkomst.
De koopovereenkomst kan echter afwijken van de LOI op basis van de bevindingen in het due diligence onderzoek. Op deze punten zal koper mogelijk opnieuw willen onderhandelen. Tevens kan het zijn dat uit het due diligence-onderzoek bepaalde risico’s zijn gevonden waarvoor garanties en/of vrijwaringen moeten worden opgenomen.
Zijn beide partijen akkoord met de overeenkomst dan kan een afspraak gemaakt worden bij de notaris!
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over het verkopen van je bedrijf of over onze dienstverlening? Neem contact op met onze corporate finance adviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina