Vijf Zeeuwse familiebedrijven voelen een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de verduurzaming van onze wereld. Reden om te investeren in een waterstoftankstation en transportmaterieel op waterstof. De toegekende OPZuid-subsidie voelt als een welkome steun in de rug.
Op 6 december ging het officieel van start: het project ‘Groene waterstofketen zwaar materieel Kanaalzone Zeeuws-Vlaanderen’. Het doel is om in Terneuzen een keten te ontwikkelen voor lokaal geproduceerde groene waterstof. Waterstof die onder andere bedoeld is voor lokale bedrijven die werken met zwaar materieel, zoals trucks, bouwmaterieel, graafmachines en schepen. Het Zeeuwse H4A is een van de drijvende krachten achter het project. Dit bedrijf, actief in bouw-, infra- en omgevingswerken, maakt deel uit van een consortium van vijf Zeeuwse familiebedrijven: De Pooter Olie, Syndus, De Hoop en Multraship. Alle vijf hebben ze een sterke motivatie om hun productiemethoden te verduurzamen. Waterstof zien ze als een van de mogelijke oplossingen.
Eric de Ruijsscher, directeur van H4A, legt uit: “We geloven dat elektrificatie belangrijk is als je wilt verduurzamen. Al onze auto’s zijn bijvoorbeeld al elektrisch, en we onderzoeken nu of we ook onze werkbussen kunnen elektrificeren. Maar elektrificatie is niet dé oplossing voor alles. Kijk alleen al naar de problemen met netcongestie. Je moet daarom ook andere mogelijkheden bekijken, zoals waterstof. Het probleem is wel dat waterstof momenteel nog een van de duurste energiedragers is. Het is dus belangrijk dat er meer afnemers komen. Een echt kip/ei-verhaal. Samen met de andere partners hebben we besloten om proactief te investeren in een waterstoftankstation en ons materieel om te bouwen naar waterstof. We vertrouwen erop dat de afnemers vanzelf zullen volgen.”
Om dit bijzondere project een boost te geven, heeft Epiic, onderdeel van aaff, een OPZuid-subsidie aangevraagd. Die subsidie is toegekend: het consortium krijgt € 647.436 voor de komende vijf jaar. Naast deze financiële injectie ziet De Ruijsscher de subsidie vooral als een belangrijke steun in de rug vanuit de overheid. “Wij geloven echt in dit project. Maar niet iedereen begrijpt dat meteen. Dat is logisch. De toekenning van deze subsidie heeft dus ook een strategische waarde. We zien het als een blijk van vertrouwen in ons als initiatiefnemers.”
Over vertrouwen gesproken: in eerste instantie was De Ruijsscher sceptisch over het aanvragen van de OPZuid-subsidie. “Energie is een van de thema’s binnen het OPZuid-programma, maar het was niet helemaal duidelijk of waterstof daar ook onder valt. Boudewijn Zuijderhoudt en Ysbrand Derksen van Epiic hebben me weten te overtuigen. En ze hadden gelijk.” Over de samenwerking met hen is De Ruijsscher sowieso positief. “Boudewijn en Ysbrand zijn proactief en begeleiden ons goed tijdens het subsidietraject. Maar wat ik vooral waardeer, is dat ze goede contacten hebben bij Stimulus (de uitvoeringsinstantie van OPZuid). Dat is echt waardevol. Zo hebben we in het voortraject met Stimulus overlegd om te kijken hoe kansrijk ons project was. Dat helpt enorm.”
De adviescommissie van OPZuid heeft het project inmiddels aangemerkt als een voorbeeldproject in de transitie naar een groene economie. Een mooie waardering! Maar het project is om meerdere redenen bijzonder. Allereerst omdat vijf lokale familiebedrijven zich als echte ‘believers’ aan het project hebben verbonden. Daarnaast is het waterstoftankstation uniek in zijn soort. Het wordt het eerste station in Nederland waar zowel voertuigen als schepen waterstof kunnen tanken. De planning is dat dit in 2025 operationeel is. Naar verwachting zullen dan de eerste voertuigen en schepen aankomen om te tanken. Terneuzen mag hier trots op zijn.
Wil je meer weten over (subsidie)kansen voor jouw innovatieprojecten of sparren over de mogelijkheden voor een circulaire bedrijfsstrategie? Neem contact op met onze consultant innovatie.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws