Oproepkrachten: dit zijn uw verplichtingen als werkgever

Werk je regelmatig met oproepkrachten? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verplichtingen die daarbij komen kijken. Hier zijn zeven vragen en antwoorden.

kassiere

Expert

Daphne Osseman

Regiomanager Zuidwest & Zuidoost

Portretfoto van Daphne Osseman

Wanneer is je medewerker een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die komt werken zodra jij hem oproept. Dit kan voor een paar uur op een dag zijn, maar ook voor een aantal dagen per week. Vanwege het wisselende aantal uren betaal je je oproepkracht dus geen vast maandloon, maar op basis van gewerkte uren. Je bent verplicht om op zijn loonstrook aan te geven dat er sprake is van een oproepovereenkomst.

Wat is de oproeptermijn voor oproepkrachten?

De oproeptermijn is vier dagen. Dus stel, je wilt donderdag gebruikmaken van een oproepkracht. Dan moet je hem dit uiterlijk de zondag ervoor laten weten. De werkdag zelf telt niet mee. Is de oproepperiode korter dan vier dagen? Dan is je oproepkracht niet verplicht om gehoor te geven aan je verzoek. Houd er rekening mee dat je je oproep schriftelijk moet doen.

Let op: is een cao van toepassing, dan kunnen andere afspraken gelden.

Wat is het minimum aantal uur dat je moet betalen per oproep?

Een oproepkracht heeft recht op minimaal drie uur loon per oproep. Dit minimum geldt dus ook als hij feitelijk minder uren werkt.

Als een oproepkracht twaalf maanden voor je gewerkt heeft, moet je hem een aanbod doen voor een vaste arbeidsovereenkomst. Welke overeenkomsten tellen mee voor de berekening van deze maanden?

Je telt de verschillende arbeidsovereenkomsten bij elkaar op. Dus ook de overeenkomsten die geen oproepovereenkomsten zijn, waaronder zelfs uitzendovereenkomsten.

In de dertiende maand van de arbeidsovereenkomst bied je je oproepkracht schriftelijk een vaste arbeidsomvang aan. Wanneer worden deze nieuwe afspraken van toepassing?

Je werknemer heeft een maand de tijd om je voorstel te aanvaarden. Het moment van aanvaarding is bepalend voor de start ervan. Dit betekent dat de nieuwe arbeidsomvang uiterlijk op de eerste dag van de vijftiende maand ingaat.

Stel, een werknemer houdt liever een flexibele invulling van zijn arbeidsovereenkomst. Verandert er dan iets?

Je werknemer mag zelf kiezen of hij je aanbod aanvaardt of afwijst. Je doet er goed aan om een schriftelijke afwijzing te vragen van het aanbod, zodat je hier bewijs van hebt. De arbeidsovereenkomst blijft daarna als oproepovereenkomst gelden. Heeft je oproepkracht opnieuw twaalf maanden op deze manier voor je gewerkt? Dan ben je wederom verplicht een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang.

Je aanbod moet ten minste gelijk zijn aan de gemiddelde arbeidsomvang van de afgelopen twaalf maanden. Wat nu als er veel uren ingetrokken zijn en de gemiddelde arbeidsomvang daardoor hoger wordt dan toegestaan volgens de Arbeidstijdenwet?

Zowel jij als je werknemer moeten ervoor zorgen dat dit niet voorkomt. In een eerdere zaak kwam de rechter tot de volgende uitspraak: een eventuele strijdigheid met de Arbeidstijdenwet beïnvloedt van rechtswege niet de geldigheid van een tussen de partijen gesloten en geldende arbeidsovereenkomst.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over de inzet van oproepkrachten en de bijbehorende verplichtingen? Of wil je meer weten over de dienstverlening van aaff Salaris en personeelsdiensten? Neem contact op met onze specialisten.

Wil je meer weten over de inzet van oproepkrachten? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Daphne Osseman

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina