"Met aaff heb ik een vertrouwde partner gevonden die ingewikkelde materie helder kan uitleggen."

Met de slogan Gaat tot de bodem timmert Loon- en aannemersbedrijf Gebroeders Van der Poel de laatste tijden meer en meer aan de weg met waterbouw, grondwerk en gebiedsinrichting. Agrarisch loonwerk maakt zeker nog deel uit van de dienstverlening maar is minder de core business als voorheen.

Gebroeders van der Poel

Maaiwerk

Midden jaren zestig was dit nog anders. “In 1965 zijn mijn vader en oom op deze plek een agrarisch loonbedrijf gestart”, begint eigenaar Dammie van der Poel. Met ‘op deze plek’ bedoelt de 56-jarige ondernemer zijn bedrijf aan de Leidseweg 17a. Aan de rand van het dorp Oud Ade, dat tot de gemeente Kaag en Braassem behoort, ligt het enorme perceel grond dat bestaat uit een twee verdieping tellende kantoorruimte, diverse werkplaatsen en een enorme loods waar de machines staan. Ook zijn woonhuis is er gevestigd. “Nog steeds een prachtige locatie, middenin een poldergebied met veel water en in de verte ‘de skyline’ van Leiden.” Zijn opa was de eerste bewoner van de boerderij en had zestien kinderen. “Hij was niet alleen boer. Hij pakte alles aan, zoals het bouwen en verhuren van roeiboten en toen een maaimachine bij de buren niet goed werkte, kocht hij deze en maakte hem goed werkend. Zo pakte hij langzaam het maaiwerk op, ook bij de buren en ontstond het mechanische werk bij landbouwers. Het gaat om veehouderijen, in dit veenweidegebied is akkerbouw onmogelijk.”

Calamiteiten

Ging het eerst nog vooral om seizoenswerk, eind jaren zeventig lukten het zijn vader en oom om met personeel erbij het bedrijf het hele jaar door draaiende te houden. Dammie: “De werkzaamheden werden uitgebreid met grondwerk en waterbouw, denk aan onderhoud van watergangen, baggerwerk, beschoeiingen, steigers aanleggen en funderingen uitgraven in een werkgebied van Den Haag tot Amsterdam en van Gouda tot de kust.” De grootste klant is het Hoogheemraadschap van Rijnland, voor dit waterschap doet van der Poel het onderhoud aan watergangen, baggeren en maken van waterbouwkundige kunstwerken zoals stuwen en overstorten. “Maar ook bij calamiteiten staan wij dag en nacht voor ze klaar, zoals laatst het plaatsen van een flink aantal noodpompen.” Andere opdrachtgevers zijn aannemers, gemeenten en andere overheden, maar ook voor verenigingen en particulieren wordt veelvuldig werk uitgevoerd. Dit varieert van de aanleg van parken, uitgraven van een uitbouw tot de aanleg van complete jachthavens.

Aandelen

In 1987 kwam Dammie in dienst bij zijn vader en een jaar later werd hij vennoot. “Mijn oom stopte midden jaren negentig en mijn vader in 2002.” Twee jaar terug werden zijn zoon Wessel (23) en twee werknemers mede aandeelhouder in het bedrijf. Dammie: “Wessel heeft hbo bouwkunde gestudeerd, maar trekt net zo goed zijn laarzen aan om het water in te gaan. Je moet  weten wat er speelt, je begrijpt de jongens beter als ze praten over harde wind en hoge golven. De andere aandeelhouders staan al een hele tijd op de loonlijst bij Van der Poel. “Jeroen Brugman is onze bedrijfsleider en Jeanno van der Ploeg is projectleider. Ik heb nu nog zestig procent van de aandelen, voor mijn zestigste moet dit zakken naar tien procent. Ze werken goed samen en drie weten meer dan één!”

Groei

Na 1995 kwam de grote groei en tot op de dag van vandaag gaat dat geleidelijk door. “Geen extreme stappen. We zitten nu op 42 fte, buiten de zzp’ers om.” Van der Poel verhuurt ook machines, maar altijd met machinist. “De regie willen wij zelf houden. Verder verbreden gaan we niet. De agrarische branche staat onder druk, maar de polder blijft, dus het onderhoudswerk gaat door!” Een toekomstbestendige onderneming houdt Dammie dagelijks bezig. Hij investeert volop in elektrische machines zoals shovels, een boot of graafmachines. Tussen 2013-2015 was alle nieuwbouw al energieneutraal gebouwd met de 850 zonnepanelen op de daken. “Ook de zero emissie heeft mijn aandacht.” Inmiddels staat er op het terrein ook een energieaansluiting van 630 Kw. “Hiervan wordt nu tien procent afgenomen, maar het gebruik gaat de komende twee jaar flink toenemen. Alle auto’s en machines kunnen dan ’s avonds van stroom voorzien worden” Maar duurzaamheid gaat verder: “In de buurt werken, zuinig zijn op je mensen, lange dienstverbanden. Waardering over en weer. Eén werknemer van 78 jaar werkt al tien jaar bij ons op de werkplaats en hij is nog steeds enorm fit!”

Actieve rol

Het erkende leerbedrijf verzorgt ook cursussen voor zijn mensen en BBL-trajecten voor studenten. Dammie zit in de vaktechnische commissie van Yuverta Houten, is assessor en geeft gastlessen op het Lentiz Maasland. Ook vertelt hij groep 8 van basisscholen graag over zijn sector. Bij de brancheorganisatie Cumela heeft Dammie een actieve rol in het landelijk bestuur en als sponsor is hij veel betrokken bij de plaatselijke verenigingen.  

Teveel passie

Voor goed passende oplossingen voor zijn klanten gaat hij af en toe buiten de gebaande paden. “Ik heb een hekel aan een grijze muis zijn. Ik heb daarvoor teveel passie. Ik kijk niet altijd naar wat economisch het handigst is, soms wil ik iets gewoon hebben en word dan vanzelf wel door mijn accountant gecorrigeerd. Ik ben trots op de groep, in mijn eentje ben ik niks. Je moet het met elkaar doen. Ik ben altijd ondernemer geweest, voor mij voelt het niet als ondernemen, verschil met loondienst ken ik niet.” Zijn vrouw en kinderen (hij heeft ook een dochter van 26) hebben wel eens moeite gehad met het bedrijf dat bij alles voor ging. “Toen mijn zoon op zijn vijftiende zei dat hij hetzelfde nooit zou doen, namelijk altijd werken, heeft dat mijn ogen geopend. In 2016 kende ik een mindere tijd door overspannenheid. Met het aannemen van een bedrijfsleider kwam er voor mij meer rust en ben ik nu de woensdagen vrij. Ik heb het naar mijn zin, heb meer vrijheid dan de gemiddelde werknemer, zo’n periode brengt je ook dingen. Naast mijn werk ga ik graag volleyballen of pak de fiets.”

Prettig

Dammie kwam bij aaff terecht tijdens zijn traject van aandelen, waardering en overdracht. Hij kende Paul Wijsman via de voetbal. “Na een vrijblijvend gesprek duurde het nog een aantal jaren voor ik bij aaff kwam. Ik heb geen spijt. Paul is een prettig persoon en te vertrouwen. Sanne van der Ven komt ieder kwartaal de cijfers doornemen. Ik stel een vast aanspeekpunt op prijs. Het fiscale team heeft mij uitstekend geholpen met waarderingsmethodes en fiscale gesprekken. Het is een gave om ingewikkelde materie zeer duidelijk en helder toe te lichten. Recent heb ik met juristen Tjeerd van de Polder en Joyce Breugem aan tafel gezeten om te sparren over mijn deelname aan Bodemkracht.” Dit is een initiatief van vier loonwerkers om agrariërs te helpen hun bedrijf naar de toekomst toe rendabeler te maken. “Tot slot verzorgt Patrick Meijer onze salarisverwerking. aaff is niet goedkoop, maar is het voor mij zeker waard!”

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over wat onze aanpak voor je kan betekenen? Wij maken graag tijd voor een kennismaking. 

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Sanne van der Ven

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina