Als ondernemer in de varkenshouderij sta je dagelijks voor belangrijke beslissingen die invloed hebben op het succes en voortbestaan van je bedrijf. Maar wat gebeurt er als je zelf, door ziekte of een ongeval, niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? In deze artikelserie bespreken we welke maatregelen je kunt treffen om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen. In dit laatste artikel richten we ons op een cruciaal, maar vaak over het hoofd gezien onderwerp: het levenstestament.
Een levenstestament is een notariële akte, waarin je vastlegt wie namens jouw beslissingen mag nemen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin je langdurig ziek wordt, een ongeluk krijgt of dementie ontwikkelt. Voor een ondernemer in de varkenshouderij, waar dagelijkse operationele beslissingen vaak cruciaal zijn, kan een levenstestament het verschil maken tussen een goed functionerend bedrijf en een bedrijf dat in zwaar weer terechtkomt. Je voorkomt ermee dat er onduidelijkheid ontstaat over wie bevoegd is om jouw belangen – zowel privé als zakelijk – te behartigen. Dit voorkomt vertragingen, conflicten en onzekerheid bij je familie, medewerkers en zakelijke partners.
In een levenstestament kun je verschillende zaken regelen. Voor varkenshouders zijn vooral de volgende aspecten van belang:
Een levenstestament begint met de keuze voor een vertrouwenspersoon. De gemachtigde of gevolmachtigde moet iemand zijn die je volledig vertrouwt en die kennis heeft van je bedrijfsvoering. Denk aan een familielid, zakenpartner of professional, zoals een accountant. Het opstellen van een levenstestament is maatwerk. Door een jurist of notaris in te schakelen, weet je zeker dat het document juridisch waterdicht is en voldoet aan al je wensen en behoeften. Als je bedrijf in een bv is ondergebracht, kan naast het opstellen van een levenstestament, het certificeren van aandelen een waardevolle toevoeging zijn. Hiermee regel je wie zeggenschap krijgt over de aandelen en wie recht heeft op de winstdeling, ook als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Omdat de situatie van je varkenshouderij snel kan veranderen, bijvoorbeeld door marktontwikkelingen, regelgeving of persoonlijke omstandigheden, is het belangrijk om je levenstestament periodiek te evalueren en zo nodig aan te passen.
Een levenstestament staat niet op zichzelf. Het is een essentieel onderdeel van een breder bedrijfscontinuïteitsplan. Samen met andere documenten, zoals een testament, familiestatuut, vof-akte of samenwerkingsovereenkomst en afspraken over bedrijfsopvolging, vormt het de juridische basis om je varkenshouderij toekomstbestendig te maken. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin familieleden of zakelijke partners een rol spelen. Het levenstestament biedt houvast in moeilijke tijden en geeft een helder mandaat aan degene die tijdelijk of permanent de leiding overneemt.
Als varkenshouder ben je dagelijks bezig met het runnen van je bedrijf. Het levenstestament maakt hier vast geen onderdeel van uit, maar het is wel verstandig om hier eens goed naar te kijken. Het is namelijk een essentieel onderdeel van de bedrijfscontinuïteit, dat zekerheid biedt en problemen voorkomt als je onverhoopt niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Een zorgvuldig opgesteld levenstestament voorkomt juridische en operationele obstakels en geef je bedrijf de beste kans om succesvol te blijven, zelfs in moeilijke tijden.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je weten hoe je een levenstestament kunt opstellen en welke keuzes voor jouw situatie van belang zijn? Neem dan contact op met onze specialist.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina