Je bent ondernemer met een toekomstbestendig bedrijf, heeft volop ideeën voor de komende jaren en misschien staat de bedrijfsopvolger al in de startblokken. Maar nu blijkt uit de Aerius Check een depositie van meer dan 2.500 mol: je bent piekbelaster. Wat betekent dit voor jouw bedrijf en toekomstplannen?
Inmiddels demissionair minister Van der Wal stelde in de Tweede Kamer dat de LBV(-plus)-regeling vrijwillig is, maar niet vrijblijvend. Als je besluit om niet deel te nemen aan de regeling, dan is het de vraag wat ‘niet vrijblijvend’ betekent. Vooral bedrijven met een hoge stikstofbelasting in de directe nabijheid van Natura 2000 gebieden, moeten zonder meer rekening houden met aanvullende eisen om de ammoniak emissie te beperken. Hoe dwingend ‘niet vrijblijvend’ is, gaat blijken. Bijvoorbeeld uit mogelijke procedures die milieuorganisaties in provincies gaan voeren.
Het perspectief van jouw bedrijf op de huidige locatie wordt bepaald door twee zaken:
De demissionaire regering wilde in haar stikstofplannen zowel innovatie als het verplaatsen van bedrijven stimuleren. Bijvoorbeeld door het verlenen van subsidies voor de toepassing van nieuwe technieken om de ammoniak emissie te beperken. En door de verplaatsing van bedrijven naar een locatie op grotere afstand tot Natura 2000 gebieden te faciliteren. Naast de vraag hoe realistisch het is om geschikte nieuwe ontwikkellocaties te vinden, moeten we afwachten wat de gevolgen zijn van de val van het kabinet Rutte-IV. Kan de Tweede Kamer het eens worden over de uitrol van de plannen en zo toekomstperspectief bieden aan piekbelasters? Hopelijk wordt dit zo snel mogelijk duidelijk.
Nu er nog veel onduidelijkheid is over de geboden faciliteiten in de stikstofplannen, is het voor piekbelasters mogelijk lastig om een keuze te maken. Maar wat kun je als piekbelaster wél al doen? Begin met het opmaken van de balans. Hoe hoog is de depositie van je bedrijf? Is beperking van de emissie praktisch en financieel uitvoerbaar, mogelijk ondersteund met subsidieregelingen?
Daarnaast kan het verstandig zijn om een aanvraag voor de LBV(-plus)-regeling in te dienen. Dit geeft je bedenktijd om ook de alternatieven te onderzoeken. Neem hiervoor niet alleen de doorontwikkeling op je huidige locatie mee, maar ook de mogelijkheden tot herbestemming van jouw locatie. Dit kan een alternatief zijn om je toekomstplannen te realiseren.
De uitkomst van de Aerius Check kan reden zijn om de koers van je bedrijf te verleggen of te bevestigen. De uitkomst kan echter ook nieuwe kansen bieden op je huidige of een nieuwe locatie.
aaff is graag overal van betekenis. Wij denken graag met je mee in de afweging om wel of niet deel te nemen aan de LBV(-plus)-regeling. Neem contact op met onze agrarische bedrijfsadviseur.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina