Heb je een bedrijfspand of een woning die hoognodig aan een energietechnische update toe is? Dan kom je wellicht in aanmerking voor ISDE-subsidie, een investeringssubsidie duurzame energie. Het is een combi-subsidie, zowel interessant voor ondernemers als voor particulieren. Heb je een duurzame energieoplossing of een energiebesparende maatregel op het oog, dan kom je wellicht in aanmerking voor deze regeling. In vergelijking met vorig jaar heeft de regeling een paar aanpassingen ondergaan.
Heb je het oog laten vallen op een lucht-waterwarmtepomp, één met een thermisch vermogen van 1 tot en met 70 kW? Dan kun je vanaf januari 2025 een andere subsidiehoogte tegemoet zien.
De bedragen voor isolatie verdubbelen als je voor meerdere (isolatie)maatregelen subsidie aanvraagt.
Heb je al een keer het glas in je woning laten isoleren? Dat kan nu ook een tweede keer, maar wel binnen 24 maanden na de eerste maatregel. Het blijkt namelijk dat veel woningeigenaren hun woning op meerdere momenten verduurzamen met isolerend glas. Je krijgt subsidie voor zowel triple als HR+++-glas, en ook voor kozijnpanelen en isolerende deuren.
Ook met een kleinere woning (dus met minder glasoppervlakte) kom je nu in aanmerking. De minimale oppervlakte voor glasisolatiemaatregelen gaat omlaag van 8 m2 naar 3 m2.
Voorheen kon je al een aanvraag voor dakisolatie en zolder- of vlieringvloerisolatie combineren, als je deze binnen de bestaande thermische schil liet uitvoeren. Het blijft niet mogelijk om deze isolatiesoorten boven elkaar toe te passen, maar bijvoorbeeld wel in verschillende ruimten. Vanaf 2025 wordt de maximale oppervlakte waarvoor woningeigenaren bij deze combinatie subsidie krijgen, verhoogd naar 200 m2.
Nieuw is de combinatie van vloerisolatie en bodemisolatie binnen de bestaande thermische schil. Ook hier mag de isolatie niet boven elkaar worden toegepast, maar wel op verschillende plekken in de woning. De maximale oppervlakte waarvoor aanvragers subsidie kunnen ontvangen, wordt in dit geval 130 m2.
Vanaf 2025 gaat subsidie voor kleinschalige windturbines voor zakelijke gebruikers omhoog van € 66 naar €1 40 per m2 rotoroppervlak. Met deze subsidie haal je zo’n 20% van de investeringskosten eruit, aldus de RVO.
Heb je een woning die je verhuurt als particulier? Dan kun je nu nog makkelijker een complete aanvraag doen voor zowel warmtepompen als zonneboilers. Daarvoor kun je terecht bij de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoning (SVOH). Voor particuliere verhuurders was het binnen de SVOH al mogelijk om subsidie aan te vragen voor isolatiemaatregelen.
aaff is overal van betekenis. Bij aaff weten we dat het aanvragen van de ISDE-subsidie complex kan zijn. Hierbij is het tijdig en volledig aanleveren van de benodigde informatie bij de RVO dan ook van groot belang. Heb je vragen of wil je meer informatie over subsidies? Neem contact op met onze consultants subsidie.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina