Woon je ongehuwd samen en staat er in je samenlevingscontract dat jouw bezittingen niet in gemeenschappelijk bezit vallen? Dan lijkt het misschien vanzelfsprekend dat de verdeling van jouw vermogen en spullen zonder gedoe verloopt als de relatie onverwachts eindigt. Maar zelfs met een samenlevingscontract kan het zo zijn dat jouw vermogen alsnog als gemeenschappelijk goed wordt gezien en 50/50 verdeeld moet worden tussen jou en je (ex-)partner.
Een praktijkvoorbeeld laat zien hoe dit kan gebeuren. Een man en vrouw woonden ongehuwd samen en hadden een samenlevingscontract. Aan het begin van hun relatie hebben ze hun privébankrekeningen opgeheven en hun inkomsten en uitgaven via een gezamenlijke rekening laten lopen. Toen ze uit elkaar gingen, leidde de verdeling van hun vermogen tot een rechtszaak. De rechtbank oordeelde dat ze door alles op een gezamenlijke rekening te storten, duidelijk niet de intentie hadden om hun vermogen gescheiden te houden. Dit werd gezien als een stilzwijgende afspraak dat hun vermogen en bezittingen voor de helft aan ieder toebehoren.
Als je geen administratie bijhoudt, kun je door het samenvoegen van je vermogen niet meer bewijzen welk deel van het vermogen van jou was voordat je ging samenwonen en welk deel afkomstig is uit je inkomsten. Er zijn verschillende stappen die je kunt zetten om discussies en gedoe te voorkomen.
Hier zijn een paar tips:
Zonder een volledige administratie kun je niet bewijzen welke spullen jouw eigendom zijn of door jou zijn betaald. Je loopt dan het risico dat je, als de relatie eindigt, jouw bezittingen of (ondernemings)vermogen moet delen met je ex-partner. Het is dus slim om je geldstromen duidelijk vast te leggen.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en inzicht te bieden. Wil je meer weten over het opstellen van een samenlevingscontract? Neem contact op met onze estate planners.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina