Beleving is, naast kwaliteit, een van de grootste prioriteiten in de paardensector. Bezoekers komen graag terug naar een stal met een goede beleving en een prettige omgeving. Wil je investeren in de vergroening van jouw locatie? Dan kan dit mogelijk fiscaal voordelig.
De paardensector leent zich perfect om te investeren in een groene omgeving. Om op deze manier klanten te binden, boeien maar vooral ook te verleiden om jouw bedrijf te bezoeken. Voor een groot deel van deze groene kosten kun je als ondernemer gebruikmaken van fiscaal voordeel.
Paardrijden is emotie en gekoppeld aan een totale beleving. Als ondernemer in welke sector dan ook, is binden door te boeien de sleutel tot succes. Dit zogenaamde boeien kun je doen door een combinatie van factoren. Uiteraard staat kwaliteit bovenaan. Een vaak onderschat onderdeel is de presentatie. Naast nette stallen met hoog dierwelzijn en een opgeruimd erf, gaat het hart van menig paardenliefhebber sneller kloppen van een omgeving met nette groene hagen en een diversiteit aan bomen, struiken en bloemen. De faciliteiten in combinatie met de omgeving zorgen ervoor dat de klant terugkeert om opnieuw in dit groene paradijs hun lievelingssport te beoefenen. Tegelijkertijd draag jij als ondernemer bij aan de natuur op en om jouw bedrijf. Een verhoging van de biodiversiteit levert je een duidelijke meerwaarde op, die ook door gemeenten en toevallige passanten wordt opgemerkt. Uit diverse onderzoeken blijkt daarnaast dat mensen zich beter kunnen concentreren én ontspannen als zij zichzelf uitdagen in een groene omgeving. Een trainingsbaan omgeven door mooie borders en bomen kan dus net dat zetje zijn dat jouw trainingsruiters nodig hebben om nog meer uit zichzelf te halen.
Een nieuwe trend op het gebied van beleving en biodiversiteit is het paddockparadijsfenomeen. Zowel particulieren als bedrijven investeren dan in de aanleg van parken en/of dierentuinwaardige hectares voor hun vrij loslopende paarden. Denk aan een terrein ingedeeld met inloopstal, poel, heuvel, bosgebied, kruidenhoek, mineralenbar, rolplekken en vaak ook nog een stukje groene grasweide. De overheid stimuleert het ontstaan van dergelijke faciliteiten, waar meer oog is voor natuur en dierenwelzijn. Onder de fiscale code voor de Maatlat Duurzame Veehouderij Paard is dan ook ruimte voor deze projecten. Bovendien willen steeds meer particulieren hun paard op een vrije manier houden, waardoor een investering in zo’n stal een interessant bedrijfsmodel kan opleveren.
Naast een verhoogde belevingswaarde en grotere biodiversiteit kun je met het investeren in vergroening ook profiteren van fiscaal voordeel. Het voordeel zorgt voor een extra aftrekpost over de te betalen winstbelasting. Investeringen in vergroening vallen onder de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en komen daarnaast in aanmerking voor willekeurige afschrijving. Dit betekent dat je tot 45% van het investeringsbedrag kunt gebruiken als aftrekpost en dat de investering tot 75% willekeurig afgeschreven kan worden. Het moet wel gaan om investeringen met een bovenwettelijke reden en die dus geen verplichting zijn vanuit de overheid.
Paardenhouders komen tegenwoordig ook in aanmerking voor fiscaal voordeel bij de bouw of verbouw van een stal. Als jouw bouw- of verbouwplannen voldoen aan de criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij voor de paardenhouderij, kun je tot 27% van de te maken kosten aftrekken van de te betalen winstbelasting. Daarbovenop komt nog eens het Vamil-voordeel over de investering.
Op de Milieulijst is uitgebreid beschreven waaraan vergroening moeten voldoen om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel. Belangrijk is dat je aan alle eisen voldoet en deze ook benoemt in de koopovereenkomst. Onderbouw je dit niet goed? Dan is de kans aanwezig dat jouw aanvraag wordt afgewezen.
De investeringen in vergroening moeten gericht zijn op het uitbreiden van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten in het landelijk gebied. Bijvoorbeeld door het aanbrengen of aanpassen van landschapselementen, bouwkundige of civieltechnische werken of permante voorzieningen, al dan niet in combinatie met waterretentie of broed- of overwintergelegenheid voor vogels en vleermuizen.
De op te voeren investeringskosten mogen bestaan uit alle investeringen die noodzakelijk zijn om het doel te realiseren. Landschapselementen of voorzieningen voor insecten die in aanmerking kunnen komen, zijn bijvoorbeeld bijenhotels, houtwallen, windhagen, bloeiende bomen en op insecten afgestemde erf- of terreinbeplanting. Ook eventuele sproei-installaties kunnen in specifieke gevallen worden meegenomen in de fiscale aanvraag.
Wil je gebruikmaken van de fiscale voordelen? Neem dan na het opstellen van jouw plannen direct contact met ons op. Wij kunnen inschatten of jouw project kan voldoen aan de gestelde eisen en of het interessant is een traject met fiscale aanvragen te starten.
Losse fiscale aanvragen moeten binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst ingediend zijn. De investering moet per aanvraag minimaal € 2.500 zijn. De uitkerende instantie beoordeelt de ontvangen aanvraag en geeft al dan niet een verklaring af voor het toepassen van de extra aftrekpost in jouw belastingaangifte. Als je deze verklaring ontvangen hebt, kun je het voordeel definitief toepassen in jouw belastingaangifte. Let op: je kunt het voordeel alleen toepassen als je de investering ook daadwerkelijk hebt betaald.
Bij aaff helpen we je graag! Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Overweeg je van jouw accommodatie een groen paardenparadijs te maken? Neem contact op met onze innovatie experts!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws