Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om een bv digitaal op te richten. Hoe werkt dit in de praktijk en waar moet je verder nog aan denken?
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft voor het digitaal oprichten van een bv een platform ontwikkeld, met het hoogste beveiligingsniveau om misbruik en/of identiteitsfraude te voorkomen. De digitale oprichtingsakte (waarin de statuten van de bv zijn opgenomen) ziet vooralsnog alleen op de oprichting van een bv. Uitbreiding naar andere rechtsvormen en akten is mogelijk als de nieuwe wetgeving goed blijkt te werken.
De EU wil met deze nieuwe wet het oprichten van een bv en over de grenzen heen uitbreiden van bedrijven eenvoudiger, sneller en efficiënter maken.
Wat als de bv meerdere aandeelhouders heeft? In dat geval zijn de statuten van de (digitaal opgerichte) bv waarschijnlijk niet voldoende. Vooral omdat er bepaalde onderwerpen (bij voorkeur) niet in de statuten worden opgenomen. Denk aan kwesties als:
Op dit soort cruciale vragen geeft de aandeelhoudersovereenkomst antwoord. Het opstellen van een dergelijke overeenkomst dwingt aandeelhouders na te denken over dit soort situaties, waardoor duidelijkheid ontstaat over elkaars verwachtingen en verantwoordelijkheden. Het biedt bescherming, vertrouwen en een solide basis voor je samenwerking en kan potentiële conflicten voorkomen of oplossen.
aaff is graag overal van betekenis. Dus overweeg je een bv (digitaal) op te richten met meerdere aandeelhouders, denk dan ook aan het belang van het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst naast de statuten van de (digitaal) opgerichte bv. Wil je meer weten over het oprichten van een digitale bv of heb je advies nodig bij het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst? Neem contact op met onze juristen.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina