Het is goed om te weten welke rechten de ondernemingsraad (OR) heeft. Je kunt hier dan op anticiperen bij voorgenomen besluiten en de ondernemingsraad tijdig betrekken bij deze besluiten. Zo voorkom je problemen achteraf.
Allereerst moet je tijdig advies vragen als het gaat om belangrijke financiële, economische en organisatorische besluiten. Het gaat dan onder andere om reorganisaties, fusies en grote investeringen.
Daarnaast moet je de ondernemingsraad tijdig om instemming vragen over voorgenomen besluiten over het vaststellen, wijzigen of intrekken van personele regelingen. Voorbeelden daarvan zijn onder andere werktijden, arbeidsomstandigheden, opleidingen, functiebeoordelingen en ziekteverzuim.
Op het terrein van sociale, organisatorische, financiële en economische zaken mag de ondernemingsraad je voorstellen doen. Voordat je over een voorstel beslist, moet je minstens één keer met de ondernemingsraad overleggen. Daarna moet je zo snel mogelijk een schriftelijk besluit nemen.
Uitgangspunt is dat de ondernemingsraad recht heeft op alle informatie die nodig is voor het uitvoeren van zijn taak, zoals informatie over de jaarrekening, het sociaal jaarverslag, de beloningsstructuur en beleidsplannen. Minimaal twee keer per jaar moet er een overlegvergadering plaatsvinden. In bedrijven met meer dan honderd werknemers moet je minstens één keer per jaar een aantal onderwerpen op de agenda zetten, zoals arbeidsvoorwaardelijke regelingen en beloningsafspraken.
Het staat partijen vrij extra bevoegdheden aan de ondernemingsraad toe te kennen of met elkaar af te spreken. Dat kan overigens ook bij cao zijn gedaan. Controleer of dit ook geldt voor jouw cao.
Bij nv’s heeft de ondernemingsraad spreekrecht tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).
aaff is graag overal van betekenis. Heeft u vragen op het gebied van medezeggenschapsrecht? Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina