“De kwaliteit van een zorginstelling, de beleving van een zorgboerderij”

In het begin van deze eeuw stonden er koeien op het melkveebedrijf in Raamsdonk. Veertien jaar terug werd het ‘geen zorgboerderij en ook geen zorginstelling’, zoals Mark Nederhof BuitenGewoon noemt. In het voormalige boerenbedrijf worden kinderen met autisme begeleid en behandeld. Voor mannen op leeftijd met geheugenproblemen is er tweemaal per week een betekenisvolle invulling van de dag. “Als je twintig jaar geleden had gezegd dat we samen nog eens een bedrijf zouden runnen, hadden we je uitgelachen.”

Services
BuitenGewoon Partners foto

Want in die tijd is Patricia nog leerkracht in het basisonderwijs en intern begeleider. Mark werkt in de marketing. Hij: “De ouders van Patricia hebben een melkveebedrijf gehad. Ze hadden geen opvolging. Een paar dagen in de week pasten ze op onze zoon Lars, die autisme heeft. Hij kwam graag op de boerderij. Omdat we voor hem geen begeleiding konden vinden en Patricia zich wilde specialiseren in autisme, hebben we besloten die plek zelf maar te creëren en de boerderij over te nemen.” 

Rust en ruimte in overvloed

In 2010 gaat BuitenGewoon van start. Veertien jaar later is het een vertrouwde plek voor kinderen met autisme én oudere mannen met geheugenproblematiek. “Je zou zeggen dat het uiteenlopende groepen zijn, maar eigenlijk ook niet. Ze hebben allebei behoefte aan duidelijkheid, aan structuur, aan rust en ruimte. Die rust en ruimte zijn hier in overvloed. We zijn géén zorgboerderij. Het is wel een boerderij, maar we hangen er tussenin: de kwaliteit van een zorginstelling, de beleving van een zorgboerderij.”

Gedragsdeskundige

Het aantal mogelijkheden is sinds de start fors uitgebreid. Kinderen met autisme leren ermee omgaan, worden zelfredzaam gemaakt en ontdekken hun mogelijkheden. Schooluitvallers worden begeleid terug naar onderwijs. Ze kunnen er logeren in het weekend, om de thuissituatie te ontlasten. Ook thuis kan BuitenGewoon begeleiding aanbieden. De seniore mannen doen klusjes en spelletjes of bereiden het eten voor. Sinds vorig jaar is een gedragsdeskundige aan BuitenGewoon verbonden, om naast begeleiding ook behandeling te kunnen bieden.

Alles onder één dak

“We hebben gemerkt dat ouders het fijn vinden dat hier alles onder één dak is. Anders moeten kinderen voor begeleiding naar de ene instelling en voor behandeling naar de andere. Hier hoef je maar één keer een intake te doen en ben je goed in beeld bij één organisatie.” Mark is de man achter de schermen, de inhoudelijke kant komt vooral op Patricia neer. Via een post-hbo-opleiding en veel cursussen heeft zij haar kennis rondom autisme vergroot.

Vijftien medewerkers

Vijftien medewerkers hebben de twee in dienst, goed voor acht fte’s. “Als je twintig jaar geleden had gezegd dat we samen nog eens een bedrijf zouden runnen, hadden we je uitgelachen. Dat is zo gegroeid. Als je meer cliënten aanneemt en meer begeleiding gaat bieden, heb je meer mensen nodig. Het is niet onze ambitie om heel groot te worden. We vinden duurzaam ondernemen wel heel belangrijk, zodat we onze eigen broek kunnen ophouden en af en toe ook eens een nieuwe broek kunnen kopen.  We willen ertoe doen voor en meegroeien met de doelgroep. Zoals het nu draait hebben we een gezonde basis.”

Geen dertig meer

Het geeft de twee initiatiefnemers ook weer een beetje lucht in het drukke bestaan. Want naast zoon Lars (‘hij is 22 nu en heeft een baan’) heeft het echtpaar nog twee zoons. Mark: “In de beginjaren waren het werkweken van zestig uur. We zijn te hard van stapel gelopen. Je wilt gezien worden, je pakt alles aan. We werkten zeven dagen in de week. Het is nu beter verdeeld.” Lachend: “We zijn ook geen dertig meer.”

Opvallend: BuitenGewoon heeft geen moeite om nieuwe medewerkers te vinden. “Dat is nooit een issue geweest. We hebben het geluk dat we altijd stagiairs hebben lopen. Waarbij er toch regelmatig eentje hier afstudeerde. Die had dan meestal zijn of haar draai gevonden en is blijven hangen.”

Nieuw accountantskantoor

En sinds vorig jaar heeft BuitenGewoon ook een nieuw accountantskantoor: aaff, in Raamsdonksveer. “Waarom zou je het ver zoeken als je het ook lokaal kunt vinden? We hebben een keer kennisgemaakt, het klikte met senior relatiebeheerder Christiaan Hakkesteegt. Vriendelijk, betrouwbaar. Het gevoel was goed. Ja, waarom? Goeie vraag. Ik denk toch dat het een onderbuikgevoel is. Wij zijn heel erg no-nonsense. We houden niet van bla-bla of hoogdravende taal. Zo is Christiaan ook.”

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over wat onze aanpak voor je kan betekenen? Wij maken graag tijd voor een kennismaking. 

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina