Per 1 januari van 2024 heeft de overheid de bodemwaarderegeling voor gebouwen aangepast. In dit blog ga ik in op de gevolgen die het verder inperken van de afschrijving op gebouwen heeft voor jou als hippisch ondernemer.
De bodemwaarde is de waarde tot waar je een gebouw mag afschrijven. Zodra de boekwaarde lager is dan de bodemwaarde, kun je niet meer afschrijven op het gebouw.
In de nieuwe maatregel staat dat voor alle gebouwen in de inkomstenbelasting een bodemwaarde geldt die gelijk is aan 100% van de WOZ-waarde. Tot 1 januari 2024 was de bodemwaarde 50% van de WOZ-waarde. Voor bv's is de aanpassing naar 100% al in 2019 ingevoerd.
Door deze aanpassing kun je aanzienlijk minder afschrijven op je gebouwen. Minder afschrijving betekent dat je meer inkomstenbelasting moet betalen. Het is verstandig om, eventueel samen met je adviseur, te bekijken wat de gevolgen voor jou zijn en of je actie moet ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om je prijzen te verhogen, zodat je voldoende liquide middelen hebt om de verhoogde belasting te betalen. Zorg ervoor dat je klanten tijdig informeert als je dit doet. Wacht je te lang? Dan komt het niet geloofwaardig meer over.
Er zijn maatregelen die je kunt nemen om de impact van deze wijziging te beperken:
Vraag je WOZ-taxatieverslag op bij de gemeente en controleer of de vastgestelde waarde niet te hoog is. Is de waarde te hoog? Maak dan binnen zes weken bezwaar. Als je bezwaar wordt toegewezen, profiteer je dubbel: je betaalt minder gemeentelijke belastingen en kunt (meer) afschrijven op je gebouw.
Steek je geld in je pand? Bekijk dan goed of het gaat om onderhoud of een investering. Onderhoudskosten zijn namelijk 100% aftrekbaar. Een investering kun je alleen afschrijven als de bodemwaarde nog niet bereikt is.
Werktuigen of installaties die ook weer te verwijderen zijn uit het gebouw, kun je als aparte bezitting op je balans opnemen (activeren). Hiervoor geldt de bodemwaarde niet, en je kunt afschrijven over de waarde van het werktuig. Het is mogelijk dat werktuigen of installaties verwerkt zijn onder de investering van het gebouw. Activeer deze apart, zodat je weer kunt afschrijven. Hetzelfde geldt voor aanhorigheden zoals weg- en erfverharding en silo’s.
Heb je investeringsplannen, bijvoorbeeld een nieuwe stal? Overweeg dan om deze te bouwen volgens de eisen van de MDV. Dit betekent dat je 75% van het investeringsbedrag mag afschrijven. Daarnaast heb je recht op milieu-investeringsaftrek, die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Wil je meer weten? De experts van Epiic, een dochteronderneming van aaff, kunnen je alles vertellen over de criteria en voorwaarden van de Maatlat Duurzame Veehouderij.
Zoals gezegd zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen. De ene is meer ingrijpend dan de andere. Daarom raad ik als hippische ondernemer je aan om goed te kijken wat de gevolgen van de aangepaste regeling voor jou zijn. Als je een beter beeld hebt van de hogere belasting die je moet betalen, kun je ook beter inschatten welke actie voor jou passend is.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en inzicht te bieden. Wil je in kaart brengen wat de gevolgen zijn van de aangepaste bodemwaarderegeling? Of wil je onderzoeken welke maatregelen je kunt nemen om deze gevolgen te beperken? Neem contact op met Dennis Kramer via 0492-579829 of stuur Dennis een e-mail.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina