De vraag naar personeel blijft groeien en werkgevers nemen steeds meer werknemers in dienst. Veel werkgevers hebben daardoor vragen over de do’s en don’ts bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Wij zetten ze voor ou op een rij.
Bepaal vooraf of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit is het geval wanneer er sprake is van:
Let op: het maakt daarbij niet (meer) uit in hoeverre jij en je werknemer de bedoeling hadden een arbeidsovereenkomst te sluiten. Wel is de bedoeling van jullie beiden nog relevant voor de uitleg van de letterlijke bewoordingen / artikelen in de arbeidsovereenkomst.
Het sluiten van een arbeidsovereenkomst is vormvrij. Strikt genomen is aanbod en aanvaarding voldoende (ook mondeling). Dit hoef je dus niet schriftelijk vast te leggen, al heeft dat uiteraard wel de voorkeur. Met een schriftelijke arbeidsovereenkomst kun je immers bewijzen dat er overeenstemming was en is daarnaast duidelijk onder welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst is aangegaan. Wij adviseren dan ook altijd een schriftelijke arbeidsovereenkomst.
Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst zijn jij en je werknemer niet geheel vrij af te spreken wat je wilt. De arbeidsovereenkomst moet namelijk voldoen aan de wet en aan een eventuele van toepassing zijnde cao en pensioenregeling. Denk hierbij onder andere aan een juiste (tussentijdse) opzegtermijn, een correcte proeftijd, een juridisch goede formulering van een concurrentie- en relatiebeding alsmede een boetebeding. En ook: een juist aantal verlofdagen en vakantiegeld, ketenregeling en opvolgend werkgeverschap, correct geformuleerd personeelsreglement, kloppend ziektereglement.
Het opstellen van arbeidsovereenkomsten lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. In de praktijk zien we (te) vaak dat hierbij missers worden begaan, iets dat je achteraf duur kan komen te staan. Voorkom dat en laat arbeidsovereenkomsten opstellen door gespecialiseerde arbeidsrechtjuristen. Beter vooraf goed regelen, dan achteraf (duur) repareren.
aaff is graag overal van betekenis. Heb je vragen over arbeidsovereenkomsten, ziektereglementen, berijdersovereenkomsten of personeelsreglementen? Onze juristen arbeidsrecht ondersteunen je graag. Neem voor meer advies contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina