Concurrentiebeding inzetten om je medewerkers te binden?

Veel arbeidsovereenkomsten bevatten een concurrentiebeding. Het verbiedt je werknemer onder andere om na afloop van zijn dienstverband bij een concurrent in dienst te treden. Wij stippen een aantal punten aan waar je als werkgever op moet letten.

Services
concurrentiebeding in contract

Het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst

Een concurrentiebeding moet altijd schriftelijk zijn overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Vanwege het schriftelijkheidsvereiste is het altijd verstandig het concurrentiebeding opnieuw expliciet overeen te laten komen bij een verlenging van de arbeidsovereenkomst. Dit geldt ook bij relevante functiewijziging. Een concurrentiebeding is in principe niet toegestaan in tijdelijke contracten, tenzij je hierbij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen heeft. Deze belangen moeten dan wel in de arbeidsovereenkomst zijn benoemd en deugdelijk zijn gemotiveerd. Is dit niet het geval, dan is het beding ongeldig. In een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan zonder verdere (formele) belemmeringen een concurrentiebeding worden opgenomen.

Niet onaantastbaar

Een geldig overeengekomen concurrentiebeding is niet onaantastbaar. Een concurrentiebeding kan door de rechter op verzoek van je werknemer geheel of gedeeltelijk worden vernietigd of geschorst. Dit is mogelijk als in verhouding tot het te beschermen belang van je als werkgever, je werknemer door dat beding onbillijk wordt benadeeld. De rechter past aldus een belangenafweging toe tussen de belangen van jou als werkgever bij handhaving van het beding en het belang van je werknemer bij beperking of vernietiging. Uiteraard komt het ook geregeld voor dat werkgever en werknemer in onderling overleg afwijken van het concurrentiebeding. Je werknemer krijgt dan bijvoorbeeld alsnog toestemming van jou om elders in dienst te treden, al dan niet onder nader te bepalen voorwaarden.

Concurrentiebeding ter behoud van werknemers

In de huidige krappe arbeidsmarkt lijkt het wellicht aantrekkelijk het concurrentiebeding ook in te zetten ter behoud van je werknemers. Ook als de vrees voor concurrentie eigenlijk helemaal niet zo groot is. Als je werknemer immers door een geldig concurrentiebeding belet wordt een beoogde nieuwe baan aan te nemen, dan blijft hij misschien wel zitten waar hij zit. Dat dit uitdrukkelijk niet de bedoeling is, is onlangs op 17 juni 2022 door de Hoge Raad bevestigd. Een concurrentiebeding heeft namelijk als doel het bedrijfsdebiet van je onderneming te beschermen en is niet bedoeld om je werknemers te binden. Bij de hiervoor bedoelde belangenafweging speelt het belang van jou om je werknemer nog een zekere tijd in dienst te houden geen rol. Ook niet als je tijd nodig hebt om in een krappe arbeidsmarkt vervangend personeel te vinden, aldus de Hoge Raad.

Belangenafweging

Bedenk bij een verzoek van je werknemer om ontheffing van het concurrentiebeding zorgvuldig welke belangen je hebt bij handhaving van het beding. Enkel de wens om je werknemers te behouden, doet de belangenafweging niet in je voordeel uitslaan.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer informatie en/of advies? Neem dan op met contact op met onze jurist arbeidsrecht.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina