Een tweetrapstestament is erg populair geworden na een aflevering van het tv-programma Radar. De reden hiervoor was dat gehuwden met kinderen, bij overlijden van de langstlevende, een belastingheffing konden beperken of voorkomen door een tweetrapstestament. Maar is dit de beste optie voor jou?
Ben je gehuwd en heb je kinderen? dan is de wettelijke verdeling van toepassing wanneer een van jullie komt te overlijden. Hierdoor ontvangt de ander alle goederen, maar ook schulden. De kinderen krijgen hun erfdeel in de vorm van een vordering, die pas uitbetaald hoeft te worden bij overlijden van de langstlevende. Ondanks dat de kinderen nog niets uitbetaald krijgen, wordt er wel al erfbelasting geheven over hun erfdeel. Dit moet de langstlevende voorschieten.
Je kunt deze belastingheffing voorkomen of beperken door het erfdeel van de kinderen te verkleinen en de vrijstelling van erfbelasting voor de partner optimaal te benutten. Dit is feitelijk wat er door een tweetrapstestament gebeurd. De langstlevende echtgenoot wordt namelijk tot enig erfgenaam benoemd en de kinderen worden als het ware onterfd.
Een tweetrapstestament pakt echter niet altijd voordelig uit. Vaak moeten de kinderen uiteindelijk (bij overlijden van de langstlevende) meer belasting betalen en kan de afwikkeling van de nalatenschap meer kosten. Dit is afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie. Van belang zijn onder andere de samenstelling van je gezin en omvang en samenstelling van je vermogen. Hoeveel kinderen heb je en is er sprake van een samengesteld gezin? Heb je (aandelen in) een onderneming en wat gebeurt daarmee na je overlijden? Andere nadelen van een tweetrapstestament zijn dat de langstlevende het geërfde vermogen afzonderlijk van het eigen vermogen moet administreren. Ook als de langstlevende wordt opgenomen in een zorginstelling kan dat nadelig uitpakken.
Inmiddels zijn er ook andere testamentaire mogelijkheden om belasting te besparen, zoals een flexibele rentebepaling, opvullegaat en afvullegaat. Ook met deze opties worden de erfrechtelijke verkrijgingen van de kinderen verkleind en de vrijstelling voor de partner optimaal benut. Hierdoor kun je belasting besparen, maar dan met meer flexibiliteit en minder nadelen.
aaff is graag overal van betekenis. Vandaag nog aan de slag met belasting beperken of voorkomen met een tweetrapstestament? Neem contact op met onze juristen personen- en familierecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina