Bedrijfsovername: hoe vertel je het je personeel?

Bij elke bedrijfsovername komt er een moment dat je je personeel moet inlichten over de beoogde verkoop. Eerder informeerden wij je wanneer je dit het beste kunt doen. Als dit moment is aangekomen, hoe vertel je het dan aan je personeel?

Personeel informeren over bedrijfsovername

Expert

Ondernemingsraad? Maak hier gebruik van

Heb je ten minste vijftig medewerkers in dienst? Dan moet je de ondernemingsraad (OR) inlichten over de beoogde verkoop. Je doet dit op of rond het moment dat de onderhandelingen zodanig concreet zijn dat de intentieverklaring ondertekend is. Verder ben je verplicht je te houden aan de wettelijke richtlijnen van het vertegenwoordigend overleg, de Wet op de ondernemingsraden (WOR). In deze richtlijnen staat wanneer en op welke manier je je medewerkers moet informeren. Ook ben je verplicht de voorschriften van de ondernemingsraad na te leven. De OR kan overigens uitstekend als communicatiekanaal richting de overige medewerkers fungeren.

Geen ondernemingsraad? Betrek ervaren werknemers

Heb je geen OR? Dan heb je meer flexibiliteit. Betrek enkele medewerkers die op basis van werkervaring een leidende rol hebben. Zij kunnen het personeel meenemen in de mogelijkheden van de verandering.

Open en transparante communicatie tijdens bedrijfsovername

Ons belangrijkste advies: wees open en transparant in je communicatie. Neem de tijd om je personeel te informeren, zodat zij zich serieus genomen voelen. Denk met hen mee over de kansen en de risico’s. Geef hen het vertrouwen dat er onder de nieuwe leiding nieuwe kansen komen. Onze corporate finance adviseurs kunnen je ondersteunen in dit proces.

Aandachtspunten personeelscommunicatie bij bedrijfsovername

  • Je vertrek kan voor sommigen een reden zijn om op te stappen. Probeer dit te voorkomen.
  • Stel ambassadeurs aan die je actief betrekt bij de overdracht. Door goodwill onder hen te creëren, voelen zij zich betrokken. Zij zullen zo de rest van de organisatie enthousiast maken voor de overdracht.
  • Informeer je medewerkers tijdens een bijeenkomst waarbij ook de nieuwe eigenaar aanwezig is. Hij of zij kan zich dan direct introduceren en over de plannen met het bedrijf vertellen.
  • Geef bij de bekendmaking meteen concreet aan wat de verkoop voor je medewerkers betekent.
  • Je medewerkers zullen veel vragen hebben:
    • Wie is onze nieuwe werkgever?
    • Welke koers kiest hij of zij?
    • Heeft de overname invloed op de bedrijfsstructuur- en cultuur?
  • Inventariseer vooraf alle mogelijke vragen en zorg dat je direct helderheid kunt geven.
  • Informeer je klanten en relaties direct na de overname. Vertel het de belangrijkste klanten en relaties persoonlijk.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over een bedrijfsovername? Neem contact op met onze corporate finance adviseurs.

Wil je meer weten over een bedrijfsovername? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Jurgen Herremans

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws