In het Belastingplan 2025 is voorgesteld om het verlaagde btw-tarief van 9% af te schaffen voor bepaalde goederen en diensten in de cultuur-, boeken-, media-, logies- en sportsector. Dit betekent dat deze diensten vanaf 1 januari 2026 belast worden tegen het algemene btw-tarief van 21%.
Voor cultuur en sport gaan de volgende diensten onder het hogere btw-tarief vallen:
Bioscoopbezoeken, attractieparken, speel- en siertuinen, dierentuinen, circussen, kermissen en andere dagrecreatie vallen buiten deze verhoging en blijven belast met 9% btw.
Daarnaast worden logies met 21% btw belast. Dit heeft directe gevolgen voor exploitanten van hotels en vakantiewoningen en aanbieders van short-stay-huisvesting voor studenten, (buitenlandse) uitzendkrachten en bijvoorbeeld seizoensarbeiders. Een uitzondering geldt voor de verhuur van campingplekken, deze blijft 9% btw-belast.
Naast het duurder maken van de toegang tot sportwedstrijden, wordt ook het sporten zelf duurder. Commerciële aanbieders van sportfaciliteiten, zoals sportscholen, tennisbanen en yogastudio’s moeten voortaan meer btw berekenen. Sportverenigingen, zoals de lokale voetbalclub vallen hier niet onder, omdat zij niet-winstbeogende organisaties zijn. Hiervoor geldt een btw-vrijstelling en dat blijft zo.
De afschaffing van het 9% btw-tarief voor genoemde diensten zal ongetwijfeld leiden tot afbakeningsproblemen. De voorgestelde uitzonderingen dragen hieraan bij. Want hoe gaan we bijvoorbeeld om met ‘glamping’? Is dat kamperen (9% btw) of is het te vergelijken met het verhuren van een gemeubileerde stacaravans dat straks tegen 21% btw belast wordt? Dat maakt nogal uit. En wat te denken van voorstellingen in bijvoorbeeld het Eftelingtheater. Is dit dagrecreatie (9%) of theaterbezoek (21%)? En hoe zit het met filmconcerten? Ben je daar een bioscoopbezoeker (9%) of betaal je voor de toegang van een optreden (21%)?
Bij elke wijziging van het btw-tarief rijst de vraag wanneer het algemene (21%) btw-tarief ingaat. In het wetsvoorstel wordt ervoor gekozen om aan te sluiten bij het tijdstip waarop de dienst of de levering plaatsvindt. Dit kan betekenen dat je in sommige gevallen al in 2025 het hogere btw-tarief moet betalen, bijvoorbeeld bij vooruitbetalingen voor concerten of theatervoorstellingen die pas in 2026 gaan plaatsvinden.
De btw-verhoging zal leiden tot hogere prijzen voor consumenten en/of lagere winstmarges voor ondernemers in de getroffen sectoren. Scholen zullen gecompenseerd worden voor de hogere btw op schoolboeken en bepaalde organisaties ontvangen subsidies om de gevolgen te verzachten. Ondernemingen in deze sectoren doen er goed aan om proactief maatregelen te nemen om de impact van de btw-verhoging te beperken.
Afhankelijk van de situatie kan deze wijziging een forse impact hebben op je financiële positie. Gelukkig heb je nog even de tijd. De wijzigingen worden pas per 2026 van kracht.
Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2025
aaff helpt je graag verder. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over de gevolgen van de btw-verhoging voor jou? Neem dan contact op met onze belastingadviseurs!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws