Aandachtspunten btw bij zakendoen in Nederland

Werk je als buitenlandse ondernemer voor klanten in Nederland? Dan moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de omzetbelasting (btw).

controleren btw

Economische activiteiten in Nederland

Nederlandse btw (belasting over de toegevoegde waarde) wordt geheven op de levering van goederen en diensten in Nederland die worden uitgevoerd door een btw-ondernemer. Je wordt een btw-ondernemer als je tegen vergoeding duurzame economische activiteiten uitvoert. Ligt de plaats van levering of plaats van dienstverlening voor de btw in Nederland? Dan moet je doorgaans btw betalen in Nederland.

Gevolgen van economische activiteiten in Nederland

Als je btw-belaste prestaties verricht in Nederland, ben je btw-plichtig en moet je een Nederlands btw-nummer aanvragen. Daarnaast moet je periodieke btw-aangiften indienen bij de Nederlandse Belastingdienst. Het is belangrijk om je prestaties voor de btw goed te kwalificeren. Afhankelijk van de kwalificatie kan een btw-tarief van 21%, 9% of 0% van toepassing zijn. Je transactie kan ook vrijgesteld zijn van btw. In principe kun je de inkoop-btw in aftrek brengen op je btw-aangifte. Als je vrijgestelde prestaties verricht, heb je geen recht op aftrek van btw. Let op als je zowel vrijgestelde als belaste prestaties verricht. In dat geval moet je een pro rata aftrek van btw toepassen op basis van het percentage belaste prestaties.

Btw-verlegging

In ‘business to business’-situaties bevatten de Nederlandse btw-regels uitgebreide btw-verleggingsregelingen voor buitenlandse ondernemers. Dit betekent dat buitenlandse ondernemers doorgaans geen btw hoeven te berekenen aan lokale (Nederlandse) ondernemers. In die gevallen moet de Nederlandse btw worden aangegeven (en betaald) door de Nederlandse ondernemer.

Invoer-btw verleggen naar de aangifte

De Nederlandse btw-wetgeving bevat een aantrekkelijke regeling voor het verleggen van de invoer-btw naar de btw-aangifte als de invoer plaatsvindt in Nederland. Er gelden enkele voorwaarden om gebruik te kunnen maken van deze verlegging. Deze regeling kan ook voordelig zijn voor buitenlandse ondernemers die zaken willen doen in de EU. De invoer-btw hoeft dan niet direct te worden betaald aan de douaneautoriteiten, maar kan worden aangegeven en afgetrokken in de periodieke btw-aangifte.

Factuurvereisten

Het uitgangspunt voor het recht op aftrek van btw is dat je facturen en de facturen die je ontvangt voldoen aan de factuurvereisten, zoals beschreven in de Nederlandse btw-wetgeving. Er kunnen specifieke factuurvereisten gelden voor de prestaties die je verricht. Denk bijvoorbeeld aan 'self-billing', een intracommunautaire levering van goederen vanuit Nederland of een btw-verleggingsregeling. In zulke situaties moeten specifieke bewoordingen op de factuur worden opgenomen.

Aandachtspunten btw in Nederland

  • Wat is de btw-classificatie van je transactie? Lever je goederen, verricht je diensten, of zijn je prestaties een combinatie van goederen en diensten?
  • Verricht je ‘business to business’- of ‘business to consumer’-prestaties? Bij ‘business to business’-prestaties kan een verleggingsregeling van toepassing zijn.
  • Welk btw-tarief is van toepassing?
  • Aan welke factuurvereisten moet je voldoen?
  • Kun je de inkoop-btw volledig aftrekken of is er sprake van een pro rata aftrek?
  • Als je regelmatig goederen invoert, kan onder voorwaarden een verlegging voor de invoer-btw van toepassing zijn.

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de btw-gevolgen als je gaat starten met economische activiteiten in Nederland. De Nederlandse btw-regelgeving bevat veel specifieke regels, en elk geval moet apart worden beoordeeld om te bepalen welke regels van toepassing zijn.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je btw-advies en/of ondersteuning bij het starten of uitbreiden van je onderneming in Nederland? Neem dan contact op met onze internationale btw-adviseurs.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina