Consequenties voor btw en personeel bij werk in het buitenland

Verricht je onderneming werkzaamheden in het buitenland, zoals bouwwerkzaamheden of installatie- of montagewerkzaamheden? Let dan op de volgende aandachtspunten voor de btw en je personeel.

Bouwvakker op een steiger

Juistheid van en formele vereisten aan facturen

Werk je met derde partijen (zoals onderaannemers) in het buitenland? Let er dan goed op dat er juiste facturen uitgereikt worden. Als de facturen niet kloppen, krijg je ten onrechte in rekening gebrachte btw niet terug. Om dit te herstellen, moet je de oorspronkelijke factuur crediteren en een volledig nieuwe factuur uitreiken. Dit leidt tot veel onnodig administratief werk. Daarnaast verschillen de formele vereisten voor facturen per land. Laat je hier goed over informeren.

Btw-verleggingsregeling

Verricht je werkzaamheden met derde partijen in het buitenland? Voor de btw kan in dat geval een (verplichte) verleggingsregeling gelden. Het juist toepassen van de verleggingsregeling beperkt voor jou de risico’s. Bij toepassing van de verleggingsregeling verlegt de derde de verplichting tot het afdragen van btw naar jou als hoofdopdrachtgever. Je houdt dan meer controle over de juistheid van de btw-afdrachten en voorkomt hiermee mogelijk ongewenste verrassingen. Aan het toepassen van de verleggingsregeling zijn voorwaarden verbonden. Wij adviseren je graag over de toepassing van deze regeling.

Verschil in interpretatie wetgeving

Veel wetgeving over de btw vloeit voort uit de Europese btw-richtlijn. Landen implementeren deze richtlijn naar eigen interpretatie binnen de eigen wet- en regelgeving. Tussen de verschillende landen kan dus verschil bestaan in interpretatie. Laat je hier dus ook goed over informeren.

Schijnzelfstandigheid bij werken met zzp’ers

Werk je met zzp’ers op projecten buiten Nederland? Let dan op schijnzelfstandigheid. Een schijnzelfstandige is iemand die op papier een zelfstandige lijkt, maar in werkelijkheid een werknemer is. Net als Nederland kennen veel landen wet- en regelgeving rondom schijnzelfstandigheid. Deze wet- en regelgeving verschilt per land. In enkele landen wordt schijnzelfstandigheid voorondersteld als de zzp’er dezelfde werkzaamheden verricht als jouw eigen werknemers op hetzelfde project. Bij schijnzelfstandigheid kunnen onder andere naheffingen en boetes volgen voor premies sociale zekerheid of overige, wettelijk verplichte afdrachten. Het is daarom belangrijk te kijken hoe de arbeidsrelatie kwalificeert in het land van ontvangst.

Vergunning voor werken met ter beschikking gesteld personeel

Ter beschikking gesteld personeel kan een uitzendkracht zijn, maar ook een schijnzelfstandige of een derde die met zijn eigen personeel dezelfde werkzaamheden verricht als jouw eigen werknemers op het project. In enkele landen (zoals België en Duitsland) is het niet toegestaan om werkzaamheden te verrichten met ter beschikking gesteld personeel. Hiervoor heb je een vergunning nodig. Heb je deze niet? Dan krijg je na inspectie vaak hoge boetes. Let daarom goed op het eventueel bestaan van dergelijke wet- en regelgeving in het land van ontvangst.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over internationale btw-regels of over de gevolgen van het uitvoeren van bouwwerkzaamheden buiten Nederland? Neem contact op met onze internationale btw-adviseurs.

Wil je meer weten over internationaal ondernemen? Onze specialist helpt je graag verder!

Profielfoto van Anne Kin

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina